{ "title": "Kayısı Faydaları", "image": "https://www.kayisiyagi.gen.tr/images/kayisi-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 10:57:14", "author": "Aktuğ", "article": [ { "article": "
Kayısı, yaz aylarında taze meyve olarak sofralarımızda tüketilen, aynı zamanda hoşafı, kurusu, kompostosu, reçeli, şurubu, marmeladı, şekerlemesi, meyve suyu ve tatlısı da yapılan çok faydalı bir meyvedir. Kayısı ağacı Gülgillerden bir ağaç türüdür. Ana yurdu olarak bazı kaynaklara göre Çin, bazı kaynaklara göre ise Doğu Anadolu olarak bilinmekte ise de Avustralya ve Kaliforniya'ya kadar uzanan geniş coğrafyada yetiştirilmektedir.

Kayısı ağacının boyları 4 ile 6 metreye kadar uzayabilmektedir. Yürek şeklinde yaprakları ile dalları yayılarak dikine doğru uzar. İlkbahar aylarında pembemsi beyaz renkli çiçek açar. Temmuz aylarında oluşmaya başlayan kayısı, ülkemizde Malatya yöresinde yetişmektedir.

Kayısı ağacı yarı sıcak ve kurak iklimlerde, su tutmayan, az meyilli ve hafif kireçli toprakları sever. İlk önce çekirdeği dikilen bu güzel meyve yetiştikten sonra istenilen çeşitteki kayısının dalları ile aşılanır.

Büyük küçük bütün insanlar tarafından çok seviyen kayısının sağlığımıza çok faydası vardır. A, B, C ve P vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kayısı özellikle bayanların çok ilgisini çekmektedir. Kayısının kurusu ve tazesi de sevilerek tüketilmektedir.

Kayısının Besin Değerleri Nelerdir?

100 gr. Taze kayısıda.
Kayısı birçok hastalıktan kurtulmamıza ilaçlarımıza ek olarak şifa kaynağıdır. Kurusu, tazesi ve çekirdeği ayrı ayrı şifa kaynağıdır. Yorgunluğu dindiren ve vücuda dinçlik katan bu meyve bağışıklık sistemimizi de güçlendirmektedir.

Kayısını Faydaları Nelerdir?

Kabızlık: Kronik kabızlık şikâyeti olanlar bol bol organik kayısı suyu içerek veya 8-10 organik kayısı yiyerek kabızlık sorunundan kurtulabilirler.

Cilt Hastalıkları: Kayısı yaprakları güneş yanığı, uyuz tedavisinde ve egzama tedavisinde kullanılabilir. Soğukta tahriş olan eller için kayısı yaprağı iyi gelir.

Anemi: Kan düşüklüğü ve demir eksikliğinde, demir içeriği yüksek olan kuru kayısı tüketebilirler. Destekleyici ürün olarak oldukça faydalıdır.

Ateşli Hastalıklar: Kayısı suyu ile bal karıştırarak tüketilirse vücut ısısının düşürülmesinde yardımcı olur. Ayrıca mide, kalp, karaciğer ve sinirlere destek sağlar.

Vücutta Yağlanma: Düşük yağ ve kalori içeriği ile kayısı her diyet listesinde kendisine yer bulmaktadır. Kayısı tüketilerek hem açlık yatıştırılır hem de gerekli vitamin ve mineraller temin edilmiş olur.

Bunların yanında kayısı, kalp hastalıklarının önlenmesinde, akciğer kanserine yakalanma riskini aza indirilmesinde, kolesterolün düşürülmesinde ve kan şekerinin düzene sokulmasında oldukça faydalı bir besin maddesidir. Ayrıca cinsel gücün arttırılmasında ve içeriğinde bulundurduğu bolca kalsiyum sayesinde çocukların kemik ve zihinlerinin gelişmesinde çok faydalıdır.

Faydaları saymakla bitmeyen bu mucizevî meyveyi sofralarımızdan eksik etmeyelim. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her sofrada kendine yer bulabilecek olan bu meyveyi, isterseniz kahvaltıda reçel olarak tüketin, isterseniz öğle yemeğinde yemek sonrası güzel bir tatlı olarak tüketin, dilerseniz de gece yatmadan önce bir bardak kayısı suyu için.
" } ] }